Soepen

Hieronder diverse recepten voor soepen. Soep is een gezonde keuze en je kunt er eenvoudig extra groente mee binnen krijgen. Een nadeel van soep is zout.  Bouillonblokjes of -poeders bevatten veel zout. Een tip om het zout in de soep te verlagen is om bouillon te trekken van een kruidenbuiltje in plaats van een bouillonblokje. Ook zijn er bouillonblokjes te koop met minder zout. 


Zoete aardappelsoep

Ingrediënten voor 4 personen:

- 1 grote zoete aardappel

- 2 winterpenen

- 1 rode paprika

- 1 ui

- 1 teentje knoflook

- 1 liter groentebouillon

- een takje peterselie

- een eetlepel olijfolie


Bereidingswijze: snijd alle groenten fijn. Fruit de ui, paprika en knoflook in wat olijfolie in een pan. Voeg vervolgens de wortel en zoete aardappel toe en bak het mengsel zachtjes aan. Voeg vervolgens de groentebouillon toe en laat het mengsel 15 minuten zachtjes koken. Vlak voor het opdienen pureer je de soep met een staafmixer en garneer je hem af met wat peterselie.


Courgette-Mosterd soep

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 900 gram pompoen
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ui
  • 700 ml groentebouillon
  • 250 ml kookroom/slagroom (light)
  • 1 tl oregano
  • snufje zwarte peper
  • 1 flinke eetlepel mosterd 

Bereidingswijze:

 

Snijd de courgette in stukken en de ui en knoflook fijn. Bak dit in een eetlepel olie 10 minuten aan in een grote pan. Voeg de groentebouillon, kruiden en mosterd toe. Laat 20 minuten zachtjes koken. Blender het geheel tot een gladde soep en zeef eventueel. Schenk de room er door en laat nog even goed heet worden. Breng op smaak met zwarte peper of eventueel wat extra mosterd! 


Pompoen-Wortel soep

Ingrediënten voor 3 personen:

  • 300 gram pompoen
  • 150 gram wortel
  • 1 ui
  • 1 (geel/oranje) paprika
  • 600 ml water met een 3/4 blokje groentebouillon
  • 3 gram koriander
  • 1 teentje knoflook

Bereidingswijze:

Fruit de gesneden pompoen, wortel, paprika, knoflook en uit 4 minuten voor. Kook dit met het water, de koriander en het 3/4 bouillon blokje 15 minuten. Maak er vervolgens met de staafmixer een gladde soep van. Eet smakelijk!
Tip: Je hoeft de pompoen niet te schillen! 


Bloemkoolsoep

 

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 bloemkool
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepels vloeibare boter
  • 1 liter groentebouillon (gemaakt van een halve groentebouillontablet en een kruidenbuiltje)
  • 150 ml halfvolle melk
  • Zwarte peper

 

 


Bereidingswijze:

Snijd de bloemkool in roosjes. Snijd de ui en knoflook fijn. Fruit de ui en knoflook in de boter en voeg later de bloemkool toe. Bak het mengsel heel iets aan en voeg de groentebouillon toe. Kook het mengsel tot de bloemkool zacht is. Voeg de melk toe en pureer met de staafmixer het mengsel tot een mooie gladde massa. Voeg naar smaak nog wat peper toe.


Courgettesoep

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 courgettes
  • 1 liter groentebouillon
  • 1 eetlepel olijfolie

Bereidingswijze:

Snipper de uien en knoflook en fruit deze in de olijfolie. Snijd ondertussen de courgettes in blokjes en voeg deze toe. Laat het geheel ongeveer 5 minuten bakken en voeg de bouillon toe. Laat het geheel 15 minuten zachtjes koken. Pureer de soep voor het opdienen en eet smakelijk!


Met deze soep krijg je ongeveer 150 gram groente binnen, mooi begin om de aanbevolen hoeveelheid van 250 gram vandaag te behalen!


Twentse Humkessoep

Voor wie het niet kent: Humkessoep is een typisch Twents gerecht. Dit wordt echt gegeten als warme maaltijd en dus niet als lunch of voorgerecht.

 

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 400 g runderpoulet
  • 1 runderbouillonblokje
  • 200 g aardappelen
  • 400 g sperziebonen
  • 2 uien
  • 250 g soepgroenten
  • Bosje peterselie

Bereidingswijze:

Breng de runderpoulet met het water aan de kook en laat het vervolgens minimaal 3 uren trekken. Voeg het bouillonblokje toe.

Schil en snijd de aardappelen in blokjes, snijd de sperziebonen en snipper de ui. Voeg dit samen met de soepgroente toe en kook dit 20 minuten. Maak de soep op smaak met wat fijn gehakte peterselie.