Lunchrecepten

De meeste Nederlanders eten brood bij hun lunch. Niets mis mee, maar soms is het leuk en lekker om te variëren toch? Daarom hieronder wat inspiratie.

 

De belangrijkste tip die we je willen geven is: probeer zoveel mogelijk voor volkoren producten te kiezen! Volkoren producten bevatten namelijk meer vezels en voedingsstoffen en geven hierdoor sneller een verzadigd gevoel in vergelijking met witte meelproducten.

 


Frisse quinoa salade met peer en watermeloen

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 125-150 gram ongekookte quinoa
  • 2 parten watermeloen
  • 1 peer
  • 2 handen rucola sla
  • 1/2 rode ui
  • 4 schijfjes geitenkaas of wat feta kaas
  • 5 walnoten
  • snufje peper/zout

Bereidingswijze:

Kook de quinoa volgens de verpakking. Snijd de peer, watermeloen en (geiten)kaas in blokjes. Snipper de ui en hak de walnoten fijn. Voeg alle gesneden ingrediënten toe aan de gekookte (en afgegoten) quinoa. Voeg de rucola sla toe en en een snufje peper/zout.


Volkoren wrap met zalm

Ingrediënten:

  • Een volkoren wrap
  • Een gekookt ei
  • 30 gram gerookte zalm
  • Philadelphia light
  • Sla, stukje komkommer, stukje paprika
  • Naturel yoghurt
  • Vers fruit

Bereidingswijze:

Kook het ei. Besmeer de wrap met Philadelphia light. Snijd de komkommer, en het gepeld ei in plakjes en de paprika in reepjes. Beleg de wrap met zalm, gekookt ei, sla en komkommer en rol deze op. Serveer om de lunch compleet te maken met wat yoghurt/kwark en fruit.


Broodje vis

Ingrediënten:

  • Een volkoren pistolet/broodje
  • Forel, makreel of tonijn (vis)
  • Philadelphia light of hummus
  • Sla, rauwkost, snackgroentes of evt. avocado

Bereidingswijze:

Besmeer de pistolet met philadelphia light (of hummus), beleg met de vis en sla/groentes naar keuze! Eetsmakelijk 


Lauwwarme champignonsalade

Ingrediënten per persoon:

  • Een flinke hand (gemengde) sla
  • Ongeveer 5 cherry tomaatjes en 5 plakjes komkommer
  • 3 zongedroogde tomaatjes
  • 1/3 avocado
  • 1/4 ui en een halve kleine paprika
  • 8-10 champignons
  • Eetlepel pijnboompitten
  • Scheutje teriyakisaus om in te wokken

Bereidingswijze:

Snijd de zongedroogde tomaat, tomaat en komkommer in stukjes. Serveer met de sla op een bord. Snijd de ui, paprika en champignons: bak de groentes kort voor. Voeg een scheut teriyakisaus toe en wok het geheel nog 1-2 minuten. Rooser ondertussen de pijnboompitjes en snijd de avocado. Voeg alles toe aan de salade op het bord! 
Varieer tip: Vervang de helft van de champignons door wat gamba's, kipstukjes of biefstukpuntjes!


Banaan-havermoutpap met noten

Ingrediënten voor 1 persoon:

  • 200 ml halfvolle melk of amandelmelk
  • 40 gram havermout
  • 1 kleine banaan (of een halve grote)
  • 1 theelepel amandelpasta
  • 1 handje (25 gram) noten/zaden/muesli

Bereidingswijze:
Kook de (amandel)melk, voeg zodra deze kookt de havermout en de banaan (in plakjes gesneden) toe en laat 1 minuut zachtjes doorkoken, roer af en toe door. Voeg aan het einde 1 theelepeltje amandelpasta of pindakaas toe en roer door de havermout. Serveer met een handje noten.


Toast met ei en avocadospread

Ingrediënten voor 1 persoon:

  • Volkorenbrood (aantal sneetjes naar behoefte)
  • 1/2 avocado
  • 1/2 tomaat
  • 1/4 ui
  • Snufje peper
  • 1 gekookt ei

Bereidingswijze:
Rooster het brood (optioneel) en kook het ei.
Maak de avocado spread:
- Snij de have avocado in blokjes en prak deze fijn
- Snij de tomaat en ui heel fijn en meng met de avocado

- Voeg een snufje peper toe

Verdeel de avocado spread samen met het ei over je brood.


Volkoren wrap-pizza

Ingrediënten:

  • 1 volkoren wrap
  • Groente naar keuze: op de foto paprika/tomaat/ui
  • 30 gram geraspte 30+ kaas
  • tomatensaus


Bereidingswijze:

Besmeer de volkoren wrap met (zelfgemaakte) tomatensaus, beleg met groente naar keuze en tot slot nog wat kaas en/of eventueel vleeswaren/vis naar keuze. Plaats 10 minuten in de oven op 200 graden.


Witlof-omelet schotel

Ingrediënten voor 1 persoon:

  • 1-2 stronken witlof
  • 1 tomaat
  • 1/2 ui
  • 1-2 eieren
  • 30 gram geraspte kaas 30+
  • 2 plakjes ham

Bereidingswijze:
Snij de witlof in 4 delen en verwijder de harde kern, kook 3 minuten voor. Maak ham/witlof rolletjes en leg in de ovenschaal. Klop het ei los en giet over de witlof. Beleg met plakjes tomaat en bestrooi met de geraspte kaas. Plaats 20 minuten in de oven op 180 graden. Tip: bestrooi met wat Italiaanse kruiden.


Eiermuffins

Ingrediënten voor 4 muffins:

  • 3 eieren
  • Scheutje halfvolle melk
  • 2 handjes gesneden prei
  • 2 plakken ham in reepjes gesneden
  • 1 tl kerriepoeder, wat zwarte peper en een snufje zout


Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Klop de eieren en met een scheutje halfvolle melk en voeg de ingrediënten en kruiden toe. Verdeel het mengsel over 4 cupcake-vormpjes. Bak de muffins 25 minuten in de oven.


 

Variatietip: de basis is melk met ei, verder kun je allerlei dingen toevoegen. Spekjes met spinazie en kaas is bijvoorbeeld ook een lekkere variant.


Spinaziesalade met gerookte zalm

Ingrediënten voor 2 personen:

  • Verse (baby)spinazie (ongeveer 100 gram)
  • Snoeptomaatjes (ongeveer 12-14 stuks)
  • Komkommer (ongeveer 100 gram)
  • 200 gram gerookte zalm
  • 2 gekookte eieren
  • 2 handjes pijnboompitten
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels citroensap

Bereidingswijze: was de spinazie en dep deze goed droog. Snijd de komkommer en snoeptomaatjes in stukjes en meng deze door de spinazie. Voeg een dressing gemaakt van olijfolie met citroensap toe en maak de salade af met stukjes de gerookte zalm, een gekookt ei en een handje pijnboompitten.



Wentelteefjes met gebakken appel

Ingrediënten voor 2 personen:

  •  4 volkoren boterhammen
  • 1 appel
  • 1 ei
  • 200 ml halfvolle melk
  • 1 druppel vanillearoma
  • Vloeibare boter
  • Kaneel

 

Bereidingswijze:

Snijd de appel en meng deze met kaneel naar smaak.  Bak de appel tot dat deze zacht is in een koekenpan of in de oven.

Kluts het ei met de melk en vanillearoma. Wentel hierin de boterhammen één voor één en bak hier traditionele wentelteefjes van in een koekenpan. 

 



Volkoren pistolet met homemade tonijnsalade

Ingrediënten voor 4 porties:

  • 1 blikje tonijn op water
  • 1 eetlepel yoghurt naturel
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 2 augurken
  • 1 halve appel
  • 1 halve rode ui

 

Bereidingswijze:

Snijd de augurk, rode ui en appel fijn in kleine stukjes. Meng dit door het blikje tonijn samen met de yoghurt en mayonaise.