Lunchrecepten

De meeste Nederlanders eten brood bij hun lunch. Niets mis mee, maar soms is het leuk en lekker om te variëren toch? Daarom hieronder wat inspiratie.

 

De belangrijkste tip die we je willen geven is: probeer zoveel mogelijk voor volkoren producten te kiezen! Volkoren producten bevatten namelijk meer vezels en voedingsstoffen en geven hierdoor sneller een verzadigd gevoel in vergelijking met witte meelproducten.

 


Banaan-havermoutpap met noten

Ingrediënten voor 1 persoon:

  • 200 ml halfvolle melk of amandelmelk
  • 40 gram havermout
  • 1 kleine banaan (of een halve grote)
  • 1 theelepel amandelpasta
  • 1 handje (25 gram) noten/zaden/muesli

Bereidingswijze:
Kook de (amandel)melk, voeg zodra deze kookt de havermout en de banaan (in plakjes gesneden) toe en laat 1 minuut zachtjes doorkoken, roer af en toe door. Voeg aan het einde 1 theelepeltje amandelpasta of pindakaas toe en roer door de havermout. Serveer met een handje noten.


Toast met ei en avocado spread

Ingrediënten voor 1 persoon:

  • Volkorenbrood (aantal sneetjes naar behoefte)
  • 1/2 avocado
  • 1/2 tomaat
  • 1/4 ui
  • Snufje peper
  • 1 gekookt ei

Bereidingswijze:
Rooster het brood (optioneel) en kook het ei.
Maak de avocado spread:
- Snij de have avocado in blokjes en prak deze fijn
- Snij de tomaat en ui heel fijn en meng met de avocado

- Voeg een snufje peper toe

Verdeel de avocado spread samen met het ei over je brood.


Volkoren wrap-pizza

Ingrediënten:

  • 1 volkoren wrap
  • Groente naar keuze: op de foto paprika/tomaat/ui
  • 30 gram geraspte 30+ kaas
  • tomatensaus


Bereidingswijze:

Besmeer de volkoren wrap met (zelfgemaakte) tomatensaus, beleg met groente naar keuze en tot slot nog wat kaas en/of eventueel vleeswaren/vis naar keuze. Plaats 10 minuten in de oven op 200 graden.


Witlof-Omelet schotel

Ingrediënten voor 1 persoon:

  • 1-2 stronken witlof
  • 1 tomaat
  • 1/2 ui
  • 1-2 eieren
  • 30 gram geraspte kaas 30+
  • 2 plakjes ham

Bereidingswijze:
Snij de witlof in 4 delen en verwijder de harde kern, kook 3 minuten voor. Maak ham/witlof rolletjes en leg in de ovenschaal. Klop het ei los en giet over de witlof. Beleg met plakjes tomaat en bestrooi met de geraspte kaas. Plaats 20 minuten in de oven op 180 graden. Tip: bestrooi met wat Italiaanse kruiden.


Eiermuffins

Ingrediënten voor 4 muffins:

  • 3 eieren
  • Scheutje halfvolle melk
  • 2 handjes gesneden prei
  • 2 plakken ham in reepjes gesneden
  • 1 tl kerriepoeder, wat zwarte peper en een snufje zout


Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Klop de eieren en met een scheutje halfvolle melk en voeg de ingrediënten en kruiden toe. Verdeel het mengsel over 4 cupcake-vormpjes. Bak de muffins 25 minuten in de oven.


 

Variatietip: de basis is melk met ei, verder kun je allerlei dingen toevoegen. Spekjes met spinazie en kaas is bijvoorbeeld ook een lekkere variant.


Spinaziesalade met gerookte zalm

Ingrediënten voor 2 personen:

  • Verse (baby)spinazie (ongeveer 100 gram)
  • Snoeptomaatjes (ongeveer 12-14 stuks)
  • Komkommer (ongeveer 100 gram)
  • 200 gram gerookte zalm
  • 2 gekookte eieren
  • 2 handjes pijnboompitten
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels citroensap

Bereidingswijze: was de spinazie en dep deze goed droog. Snijd de komkommer en snoeptomaatjes in stukjes en meng deze door de spinazie. Voeg een dressing gemaakt van olijfolie met citroensap toe en maak de salade af met stukjes de gerookte zalm, een gekookt ei en een handje pijnboompitten.



Wentelteefjes met gebakken appel

Ingrediënten voor 2 personen:

  •  4 volkoren boterhammen
  • 1 appel
  • 1 ei
  • 200 ml halfvolle melk
  • 1 druppel vanillearoma
  • Vloeibare boter
  • Kaneel

 

Bereidingswijze:

Snijd de appel en meng deze met kaneel naar smaak.  Bak de appel tot dat deze zacht is in een koekenpan of in de oven.

Kluts het ei met de melk en vanillearoma. Wentel hierin de boterhammen één voor één en bak hier traditionele wentelteefjes van in een koekenpan. 

 



Volkoren pistolet met homemade tonijnsalade

Ingrediënten voor 4 porties:

  • 1 blikje tonijn op water
  • 1 eetlepel yoghurt naturel
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 2 augurken
  • 1 halve appel
  • 1 halve rode ui

 

Bereidingswijze:

Snijd de augurk, rode ui en appel fijn in kleine stukjes. Meng dit door het blikje tonijn samen met de yoghurt en mayonaise.