Tips, praktijknieuws en recepten

Even voorstellen: onze stagiaire Maud van den Bosch

Mijn naam is Maud van den Bosch, 21 jaar oud en afgestudeerd als directiesecretaresse in 2019. Omdat ik altijd al een passie heb gehad voor gezonde voeding en beweging studeer ik momenteel Voeding en Diëtetiek aan de HAN in Nijmegen. Ik ben nu derdejaars student en komend half jaar zal ik stage gaan lopen bij Diëtistenpraktijk Maaike Aarnink in Haaksbergen.
Sinds ik jong ben vind ik een gezonde leefstijl erg belangrijk. Ik hou ervan om te sporten en gezond te eten, maar ook van de uitzonderingen die ik maak. Zo nu en dan uiteten hoort erbij! Tijdens deze stage ontwikkel ik mij graag verder op het gebied van kennis en coaching zodat ik na het behalen van mijn opleiding kan gaan werken in de eerstelijnszorg.
Naast mijn opleiding werk ik in de horeca, doe ik aan hardlopen en ga ik regelmatig naar de sportschool. Ook kan ik erg genieten van een avondje op het terras.


Vergoedingen 2022

Goed nieuws!   Er verandert niets ten opzichte van 2021 rondom de vergoedingen.  We hebben wederom met alle zorgverzekeraars een contract kunnen afsluiten. 

Hieronder nog even kort de belangrijkste aandachtspunten: 

  • Iedereen krijgt 3 uur vergoeding vanuit de basisverzekering. En in de aanvullende pakketten zitten soms extra uren opgenomen. 
  • De diëtist is direct toegankelijk, wat betekent dat je zonder verwijsbrief terecht kunt.  Uitzonderingen hierop zijn: CZ, Ohra en de Nationale Nederlanden. Zij achten een verwijsbrief voordat ze de consulten vergoeden.
  •  De vergoeding gaat in de meeste gevallen eerst af van je wettelijk verplichte eigen risico. Deze blijft ook gelijk aan 2020 (385 euro).  Mensen die buiten het eigen risico vallen zijn kinderen onder de 18 jaar en mensen die vallen binnen de ketenzorg (diabetes, hart- en vaatziekten en COPD)
  • Voor de GLI (Gecombineerde Leefstijlinterventie) gelden andere regels en zijn er wel een aantal zorgverzekeraars die dit niet vergoeden. Dit zijn CZ, Ohra, Nationale Nederlanden. Bij Zilveren Kruis/Achmea (en hun labels) en ONVZ moeten we vooraf toestemming vragen. Wij kunnen u helpen bij deze aanvraag.

Stamppot een zware maaltijd? Hoef niet!

Stamppot is vaak een ‘zware’ maaltijd, maar dit is helemaal niet nodig!  Hieronder enkele tips om ervoor te zorgen dat de stamppot een lichtere maaltijd wordt:

 

1.   Meer groente.   Probeer meer groente toe te voegen aan de stamppot. Een gebakken uitje, champignons of stukjes paprika zijn allemaal heerlijk om aan je stamppot toe te voegen.

 

2.  Vervang (een gedeelte van) de aardappelen. Bijvoorbeeld door bloemkool, koolraap of knolselderij. Onze persoonlijke favoriet is om de helft van de aardappelen te vervangen door knolselderij! 

 

3.   Vervang de spekreepjes eens door hamreepjes, kalkoenreepjes of stukjes gerookte kipfilet.

 

4. Probeer het bij één soort vlees te houden. Waarom zouden we én spekjes én een stukje worst bij onze stamppot eten? Ook is vegetarische stamppot lekker bijvoorbeeld met stukjes gekookt ei door de stamppot.

 

 

En tot slot iets wat voor iedere maaltijd geldt:  probeer rustig te eten en het bij één bord te houden!  Wandel je met ons mee? Download de app 'Ommetje'

Elke dag een wandeling maken, een Ommetje, heeft een positief effect op je fysieke en mentale gezondheid. Je krijgt meer productiviteit en energie, het helpt je te onthaasten en verbetert je creativiteit.

 

De Ommetje-app, ontwikkelt door de Hersenstichting, helpt je daarbij. De app is ontwikkeld door hoogleraar neruopsychologie Erik Scherder en hij deelt na iedere wandeling een interessant hersenfeitje. 

 

Als EZH (Eerstelijns Zorg Haaksbergen) zijn we een team gestart: de EZH loopt!   Loop je met ons mee? 

Dowload de gratis app 'Ommetje', gebruik de code: NB3W9 en sluit je aan bij de EZH loopt!  De app is geschikt voor alle leeftijden en voor alle niveaus. Het stimuleert en motiveert om 'samen' te lopen. 

Bron foto: Hersenstichting


Beoordeel ons op Zorgkaart

Op Zorgkaart Nederland vind je zorgaanbieders in Nederland en kun je waarderingen van anderen lezen.  Wil je ook een waardering achterlaten? Klik dan hier.

 

Uiteraard staan we ook op andere manieren altijd open voor feedback. We doen er alles aan om de kwaliteit van onze behandelingen zo goed mogelijk te houden en zijn dan ook blij met iedere tip en/of top!