Ontbijt

De meeste mensen ontbijten blijkt uit onderzoek. Wel moet dit het liefst snel. Kortom een ideaal ontbijt moet bestaat uit lekker, gezond én gemakkelijk.  Hieronder wat inspiratie. 

 


Stevig havermout"taartje" uit de oven

Ingrediënten:

  • 30 gram havermout per persoon
  • 150 ML (amandel)melk per persoon
  • Fruit naar keuze, bijvoorbeeld:
  • Optie 1: 1 banaan met 20 gram pindakaas
  • Optie 2: 1/2 Appel, handje blauwe bes, 1 el rozijnen
  • Optie 3: handje blauwe bes, handje framboos, 1 el kokosrasp

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 175 graden. Doe de havermout samen met de (amandel)melk in een ovenschaaltje, voeg het fruit toe. Breng eventueel op smaak met kaneel, kokosrasp, pindakaas of andere smaakmakers! Bak het geheel 25 minuten in de oven. 


Eigen gemaakte Granola

Ingrediënten:

  • 100 gram ongezouten gemengde noten
  • 100 gram havermout/havervlokken
  • 25 gram pompoen/zonnebloempitten
  • 2 eetlepels gebroken lijnzaad
  • 1 eetlepel honing
  • 2 eetlepels zonnebloemolie

Bereidingswijze:

Hak de noten fijn en doe in een kom. Voeg de havermout,

25 gram pitten en eetlepels lijnzaad toe. Voeg als laatste de

honing en olie toe en roer het geheel goed door elkaar.

Bak 30 minuten op 175 graden op een ovenplaat, schep elke

10 minuten door elkaar. Laat nadien afkoelen op de ovenplaat

voordat je het in een pot/bakje schept. Lekker met naturel

yoghurt/kwark en wat fruit als ontbijt.


Volkorenpannenkoek

Ingrediënten voor 1 persoon:

  • 1 volkorenpannenkoek (gebakken van volkorenmeel, melk en ei)
  • Amandelpasta
  • Fruit naar keuze
  • Optioneel: kokosrasp als garnering

 

Variatie:

Volkorenpannenkoek kun je op allerlei manieren lekker en gezond eten. Denk aan gebakken appel in plaats van de zomerse fruit soorten zoals op de afbeelding. Ook kun je kiezen voor een hartige pannenkoek met bijvoorbeeld groente en kaas/vleeswaren, zoals: tomaat, uit, champignon en kaas!


Yoghurt  met fruit, noten en gebroken lijnzaad

Ingrediënten per persoon:

  • Een schaaltje yoghurt naturel
  • Een portie fruit
  • Een handje ongebrande ongezouten noten
  • 1 eetlepel gebroken lijnzaad

 Variatie:

Op dit recept zijn talloze variaties mogelijk.  Denk aan verschillende soorten fruit.  In plaats van yoghurt, kan er kwark worden gegeten In plaats van noten kunnen er ook pitten zoals zonnebloempitten of pompoenpitten worden gekozen en in plaats van gebroken lijnzaad kan er ook voor andere vezelbronnen worden gekozen zoals havermout, zemelen of chiazaad. Kortom variatiemogelijkheden genoeg!

 



Havermoutpap met rood fruit

Ingrediënten voor 1 persoon:

  • 200 ml halfvolle melk
  • 40 gram havermout
  • 2 handjes bramen/bessen/frambozen/aardbei of een mix (diepvries)

 

Bereidingswijze:

Breng de melk aan de kook, voeg de havermout en het diepvries fruit toe. 
laat het geheel ruim 1 minuut zachtjes doorkoken en roer af en toe.

 

Tip: ook lekker met appel, rozijn en kaneel OF met banaan en een lepeltje pindakaas!


Gevuld omelet

Ingrediënten voor 1 persoon:

  • 2 eieren
  • Een scheutje halfvolle melk (20 ml)
  • Twee scheutjes vloeibare boter
  • Wokgroenten naar keuze bijvoorbeeld paprika, courgette en ui

Bereidingswijze:

Begin met het snijden van de wokgroenten. Kluts de eieren met de melk en bak van het mengsel een omelet. Bak in een andere pan de wokgroenten waarmee je je omelet wilt vullen.



Havermoutpap met speculaaskruiden en appel

Ingrediënten voor 1 persoon:

  • 200 ml halfvolle melk
  • 50 gram havermout
  • Een appel
  • Een snufje kaneel

 

Bereidingswijze:

Snijd de appel is stukjes. Breng vervolgens de melk met de havermoutvlokken en stukjes appel aan de kook. Laat het mengsel even zachtjes doorkoken tot de havermoutvlokken en appel zacht zijn. Vlak voor het opdienen voeg je een snufje kaneel toe.