Overgewicht bij volwassenen en kinderen

Bij overgewicht is er te veel overtollig vet in het lichaam opgeslagen. Dit kan ontstaan als er langdurig meer energie binnenkomt dan wat er verbruikt wordt. Mensen met overgewicht hebben meer gezondheidsrisico's dan mensen met een gezond gewicht, daarom is het verstandig af te vallen. 

 

Het meest verstandige is om je leefstijl aan te passen. Er zijn verschillende diëten waarmee je snel en veel kunt afvallen, maar helaas hebben dergelijke diëten vaak weinig effect op de lange termijn. Wil je blijvend resultaat? Dan vraagt het ook om blijvende aanpassingen in je leefstijl.

 

'Het beste dieet

is leefstijl'


BMI (Body Mass Index)

 

BMI geeft de verhouding tussen lengte en gewicht aan. Deze kan berekend worden door het gewicht in kilo's te delen door je lengte in kwadraat. Stel je weegt 80 kg en je hebt een lengte van 1.70m, dan is je BMI 27,7 (80/1.70x1.70). 

 

BMI: < 24,9

Gezond gewicht

BMI 25-30

Overgewicht

BMI > 30

Ernstig overgewicht

 

Voor kinderen gelden andere afkapwaarden. Deze zijn afhankelijk van de lengte en leeftijd.

 


Kinderen

Voor kinderen is een gezonde leefstijl van groot belang. Kinderen met overgewicht mogen bij voorkeur niet afvallen. Het doel van een dieetbehandeling is het gewicht stabiliseren, waardoor de lengte door groeit en zo een gezond BMI bereikt wordt. 

 

Als ouder heb je een voorbeeldfunctie. Geef zelf het goede voorbeeld door gezond te eten en voldoende te bewegen.

Hierbij alvast 3 tips om kinderen een gezonde leefstijl aan te leren:

  • Stimuleer je kind om dagelijks minimaal 60 minuten te bewegen/buiten te spelen.
  • Leer je kind ongezoete dranken drinken, zoals water en thee. Ook ongezoete zuivelproducten (melk, yoghurt, kwark en karnemelk) hebben de voorkeur boven gezoete varianten.
  • Stimuleer je kind om dagelijks fruit en groenten te eten.