Maag- en darmklachten zijn veelvoorkomend en in veel gevallen valt er klachtenverbetering te behalen door aanpassingen in het voedingspatroon. Klachten die wij onder andere behandelen zijn: last van maagzuur, problemen met de stoelgang zoals diarree en obstipatie, winderigheid en buikpijn. Ook behandelen wij aandoeningen zoals prikkelbaardarmsyndroom, de ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa en coeliakie.
Wat kan ik zelf doen?
Praktische tips om ervoor te zorgen dat de klachten niet verergeren:
FODMAP’s zijn voedingsstoffen die klachten kunnen veroorzaken. FODMAP staat voor:
Deze voedingsstoffen worden slecht of niet opgenomen in de dunne darm en komen in de dikke darm terecht.
Dit veroorzaakt klachten.
De fases van het FODMAP-dieet
Het FODMAP-dieet bestaat uit 3 fases, zodat erachter wordt gekomen welke voedingsstoffen de klachten veroorzaken.
1. De eliminatiefase: In deze fase worden producten met een hoog gehalte aan FODMAP’s geëlimineerd uit je dagelijkse voeding. Gemiddeld duurt deze fase 2 tot 6 weken, dit verschilt per persoon.
2. De herintroductiefase: In deze fase zullen de FODMAP’s geleidelijk aan weer worden toegevoegd om te kijken of de klachten terugkomen. Dit zal één voor één gebeuren, zodat beoordeeld kan worden welke voedingsstoffen klachten geven en welke niet.
3. De personalisatiefase: Het uiteindelijke doel is om een persoonlijk voedingspatroon op te stellen, waarbij de klachten zoveel mogelijk onder controle blijven.
Wat kan een diëtist betekenen: