Een verhoogd cholesterol

Een verhoogd cholesterol is één van de risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Wat je zelf kunt doen is een gezonde leefstijl aannemen om het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen en indien mogelijk het cholesterolgehalte verlagen.

 

Het cholesterol kan gemeten worden tijdens een bloedonderzoek:

Een cholesterol lager dan 5

Normaal

Cholesterol 5 tot 6,5

Verhoogd

Hoger dan 8

Sterk verhoogd

 

De oorzaken van een hoog cholesterol kunnen verschillend zijn. Mogelijk oorzaken zijn: overgewicht, erfelijke aanleg of te veel verzadigd vet in de voeding.

 

Voeding

Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol. Het LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Verzadigd vet zit voornamelijk in dierlijke producten, maar ook in koekjes en snacks. Het is niet nodig en haalbaar om alle verzadigde vetten te vermijden. Voor mensen met een hoog cholesterol is het verstandig om verzadigde vetten gedeeltelijk te vervangen door onverzadigde vetten.

 

Wat kun je zelf doen? 

  • Vlees regelmatig vervangen door vis
  • Een koekje/snack vervangen door een handje ongebrande noten
  • Bakken in vloeibare bak- en braadproducten
  • Vette kaassoorten, waaronder 48+ kaas vervangen door minder vette soorten
  • Vette vleessoorten vervangen door magere varianten.

 

Verzadigd = Verkeerd

Onverzadigd = O


Wat kunnen wij doen? 

De relatie uitleggen tussen een verhoogd cholesterol en uw voeding- en beweegpatroon. Door het huidige voeding- en leefpatroon in kaart te brengen, gaan we graag op zoek naar mogelijkheden met als doel het cholesterol te verlagen.