Longfunctieproblemen

Onder longfunctieproblemen verstaan we: astma, COPD, COVID en longfibrose. Een veelvoorkomend probleem bij longproblemen is ongewenst gewichtsverlies. Dit wordt veroorzaakt doordat de longen hard moeten werken wat veel energie kost al dan niet in combinatie met een verminderde eetlust.

 

Ongewenst gewichtsverlies is niet wenselijk en veroorzaakt een verminderde conditie en een afname van de spierkracht. Maar ook overgewicht bij longklachten is af te raden. 

 

Een diëtist kan je begeleiden in het behalen en behouden van een goed gewicht en een goede conditie, ook wel voedingstoestand genoemd. Een volwaardige voeding, dat is aangepast op de energie- en eiwitbehoefte, staat hierbij centraal. 

 


COVID-19 hertelzorg

Mocht u long-COVID hebben dan kunnen we een (multidisciplinair) behandelplan voor u opstellen. Indien nodig werken we multidisciplinair. Dit betekent met andere zorgverleners denk aan de huisarts, wijkzorg, psycholoog, ergotherapeut en/of fysiotherapeut. 

 

Hoe gaat dit in zijn werk?

• De patiënt wordt voor herstelzorg verwezen door de huisarts naar de (para)medicus waar het zwaarte punt van de zorgvraag ligt.

• De eerste zorgverlener in het netwerk doet een domein overstijgende intake om vast te stellen wie betrokken moeten worden bij de herstelzorg.

• Er wordt Covid-herstelzorg financiering aangevraagd. Deze herstelvergoeding geld gedurende 6 maanden, met mogelijkheid tot verlenging van 6 maanden.