Diabetes type I en II

Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is een ziekte waarbij het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht kan houden. 

De meest voorkomende vorm is diabetes type 2. Normaal gesproken regelt het lichaam de bloedsuiker zelf door het hormoon insuline wat wordt aangemaakt. Bij mensen met diabetes wordt dit hormoon minder of niet meer aangemaakt of reageert het lichaam niet meer goed op de insuline. 

 

Als er bij u diabetes ontdekt is, is het verstandig om de het voedingspatroon te bekijken. Welke invloed heeft voeding op de bloedsuiker? En wat kunt u beter wel of beter niet eten? Dit verschilt per persoon, daarom wordt de voeding altijd individueel doorgelopen en wordt er altijd een advies op maakt gemaakt. Heeft u het vermoeden dat u diabetes heeft? Neem dan altijd eerst contact op met uw huisarts. 

Wat kan een diëtist betekenen:

  • Geeft uitleg over de relatie voeding en diabetes
  • Kijkt samen met u welke aanpassingen er nodig zijn in uw huidige voedingspatroon op basis van de bloedsuiker en medicatie
  • Maakt een individueel voedingsadvies op maat wat aansluit bij uw behoeften en wensen
  • Kan praktische tips en adviezen geven die bruikbaar zijn in het dagelijks leven
  • Geeft informatie wat er gedaan kan worden bij hypo's (een te lage bloedsuiker) of hypers (een te hoge bloedsuiker)

Bij de begeleiding van mensen met diabetes wordt er altijd samengewerkt met de huisarts en diabetesverpleegkundige. Medicatie en voeding dienen namelijk op elkaar worden afgestemd.

 


 

Behandeling

De behandeling van diabetes bestaat meestal uit medicatie, voedingsaanpassingen en leefstijlverandering. Als er sprak is van overgewicht, wordt er gestreefd naar een gezond gewicht om de bloedsuiker te verbeteren.

 

Vooral bij diabetes type 2 is het effectief om minder koolhydraten te eten. Wij kunnen je helpen om inzicht te geven in de koolhydraten van voedingsmiddelen en uw voedingspatroon afstemmen op uw persoonlijke wensen en behoeften.