Voedingstips en nieuws

Er komt een 2e Cool2BFit groep in Haaksbergen!

Goed nieuws!  Er komt een 2e editie van het bewezen effectieve programma Cool2BFit.   Dit programma is speciaal ontwikkeld voor kinderen van 8 t/m 13 jaar met overgewicht die samen met hun ouders/verzorgers willen werken aan een gezondere leefstijl.   Zowel ouders als kinderen worden begeleid door een multidisciplinair team bestaande uit een psycholoog, diëtist, kinderfysiotherapeut en een sportcoach. 

 

Opgeven of meer informatie vind je op de website www.cool2bfit.nl. De verwachte startdatum is november 2019.

Bij vragen, neem gerust contact met ons op. 


De gezonde barbecue

Het barbecue-seizoen is weer van start is gegaan.  Daarom hieronder enkele tips voor een gezondere barbecue:

 

* Kies voor de magere vleessoorten, zoals kipfilet, varkenshaas, tartaar en biefstuk.

 

* Neem in plaats van vlees eens vis. Vis is over het algemeen wat minder energierijk dan vlees. Ook kun je een vispakketje maken van bijv. witvis/zalm op een bedje van groenten ingewikkeld in zilverfolie.

 

* Gebruik in plaats van sausjes kruiden zoals kerriepoeder, paprikapoeder, knoflook etc.  Of maak zelf een saus op basis van yoghurt en kruiden.


* Leg groente op de barbecue door een groente-spies te maken van champignons, paprika en ui


* Neem in plaats van slaatje een rauwkostsalade


* Let op met de hoeveelheid stokbrood die je neemt en beperk dit zoveel mogelijk. Een goed alternatief voor een stokbroodje is om een plakje komkommer te beleggen met filet americain of tonijn. 

 

* Let op met de dranken zoals frisdrank, vruchtensap, wijn of bier. Wissel dit eens af met een glas water. Een goed alternatief voor frisdrank/vruchtensap is fruitwater. 

 

 

Eet smakelijk!Recept: spinaziesalade met gerookte zalm

Ingrediënten voor 2 personen:

 • Verse (baby)spinazie (ongeveer 100 gram)
 • Snoeptomaatjes (ongeveer 12-14 stuks)
 • Komkommer (ongeveer 100 gram)
 • 200 gram gerookte zalm
 • 2 gekookte ei
 • 2 handjes pijnboompitten
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 2 theelepels citroensap

Bereidingswijze: was de spinazie en dep het goed droog. Snijd de komkommer en snoeptomaatjes in stukjes. Meng door de groenten de dressing gemaakt van olijfolie met citroensap. Voeg vervolgens de gerookte zalm in reepjes, het gekookte ei in stukjes en het handje pijnboompitten toe. 

 

Eet smakelijk!


Fruitwater

Vocht is ontzettend belangrijk voor ons lichaam. Haal jij de aanbevolen 1,5 tot 2 liter per dag? Water is uiteraard de gezondste keuze om te nemen, maar soms hebben we zin in iets met een smaakje. Dan is fruitwater een mooi alternatief. Je voegt een aantal ingrediënten die je lekker vindt toe aan je water, eventueel nog wat ijsblokjes erbij en klaar is je fruitwater.

 

Goede combinaties zijn: 

* Een schijfje citroen/limoen & munt

* Citroen, komkommer & munt

* Aardbei, citroen & munt

* Watermeloen & munt

* Sinaasappel & munt

* Appel & een kaneelstokje (ook warm lekker als thee)

* Limoen, komkommer & framboos

* Munt, komkommer & framboos

* Aardbei & basilicum

* Ananas & passievrucht

 

 Recept: wortel-pompoensoep

Ingrediënten (voor ongeveer 3 personen):

* 300 gram pompoen

* 130 gram wortel

* 1 ui

* 1 paprika

* 30-50 gram bleekselderij

* Een groentebouillonblokje (of op smaak maken met kruiden/specerijen)

* 500 ML water

 

Bereiding:

Fruit de pompoen, wortel, paprika en ui 4 minuten voor. Kook alles in 1 pan 15 minuten door en maak het met de blender of staafmixer tot een glad geheel. Eet smakelijk!

 

Tip: je hoeft de pompoen niet te schillen.Vergoedingen 2019

Goed nieuws!   Er verandert niets ten opzichte van 2018 rondom de vergoedingen.  We hebben wederom met alle zorgverzekeraars een contract kunnen afsluiten. 

Hieronder nog even kort de belangrijkste aandachtspunten: 

 • Iedereen krijgt 3 uur vergoeding vanuit de basisverzekering. En in de aanvullende pakketten zitten soms extra uren opgenomen. 
 • De diëtist is direct toegankelijk, wat betekent dat je zonder verwijsbrief terecht kunt.  Uitzonderingen hierop zijn: CZ, Ohra, Nationale Nederlanden en De Friesland. Zij achten een verwijsbrief voordat ze de consulten vergoeden.
 •  De vergoeding gaat in de meeste gevallen eerst af van je wettelijk verplichte eigen risico. Deze blijft ook gelijk aan 2018 (385 euro).  Mensen die buiten het eigen risico vallen zijn kinderen onder de 18 jaar en mensen die vallen binnen de ketenzorg (diabetes, hart- en vaatziekten en COPD)