Voedingstips en nieuws

Vergoedingen 2020

Goed nieuws!   Er verandert niets ten opzichte van 2019 rondom de vergoedingen.  We hebben wederom met alle zorgverzekeraars een contract kunnen afsluiten. 

Hieronder nog even kort de belangrijkste aandachtspunten: 

 • Iedereen krijgt 3 uur vergoeding vanuit de basisverzekering. En in de aanvullende pakketten zitten soms extra uren opgenomen. 
 • De diëtist is direct toegankelijk, wat betekent dat je zonder verwijsbrief terecht kunt.  Uitzonderingen hierop zijn: CZ, Ohra, Nationale Nederlanden en De Friesland. Zij achten een verwijsbrief voordat ze de consulten vergoeden.
 •  De vergoeding gaat in de meeste gevallen eerst af van je wettelijk verplichte eigen risico. Deze blijft ook gelijk aan 2018 (385 euro).  Mensen die buiten het eigen risico vallen zijn kinderen onder de 18 jaar en mensen die vallen binnen de ketenzorg (diabetes, hart- en vaatziekten en COPD)

Laatste kans om je op te geven voor Cool2BFit Haaksbergen

Goed nieuws!  Er komt een 2e editie van het bewezen effectieve programma Cool2BFit.   Dit programma is speciaal ontwikkeld voor kinderen van 8 t/m 13 jaar met overgewicht die samen met hun ouders/verzorgers willen werken aan een gezondere leefstijl.   Zowel ouders als kinderen worden begeleid door een multidisciplinair team bestaande uit een psycholoog, diëtist, kinderfysiotherapeut en een sportcoach. 

 

Opgeven of meer informatie vind je op de website www.cool2bfit.nl. De startdatum is 20 februari. Instromen kan nog tot uiterlijk 7 maart. Een volgende groep zal pas starten in 2021. 

 

Bij vragen, neem gerust contact met ons op. 


Stamppot een zware maaltijd? Hoeft niet!

Stamppot is vaak een ‘zware’ maaltijd, maar dit is helemaal niet nodig!  Hieronder enkele tips om ervoor te zorgen dat de stamppot een lichtere maaltijd wordt:

 

1.   Meer groente.   Probeer meer groente toe te voegen aan de stamppot. Een gebakken uitje, champignons of stukjes paprika zijn allemaal heerlijk om aan je stamppot toe te voegen.

 

2.  Vervang (een gedeelte van) de aardappelen. Bijvoorbeeld door bloemkool, koolraap of knolselderij. Onze persoonlijke favoriet is om de helft van de aardappelen te vervangen door knolselderij! 

 

3.   Vervang de spekreepjes eens door hamreepjes of stukjes gerookte kipfilet.

 

4. Probeer het bij één soort vlees te houden. Waarom zouden we én spekjes én een stukje worst bij onze stamppot eten? Ook is vegetarische stamppot lekker bijvoorbeeld met stukjes gekookt ei door de stamppot.

 

 

En tot slot iets wat voor iedere maaltijd geldt:  probeer rustig te eten en het bij één bord te houden!  


Recept:  stamppot rauwe andijvie met koolraap en hamreepjes

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 500 gram knolselderij
 • 500 gram aardappelen
 • 500 gram andijvie 
 • 1 ui
 • 1 rode paprika
 • 1 bakje champignons (250 gram)
 • 150 gram hamreepjes
 • Scheutje halfvolle melk
 • Vloeibare boter

Bereidingswijze:

- Kook de aardappelen gaar in ongeveer 20 minuten. Snijd de koolraap in stukken en kook deze de laatste 10 minuten mee met de aardappelen.

- Bak ondertussen in een andere pan de ui, paprika, champignons en hamreepjes.

- Giet de aardappelen af en bewaar het kookvocht.

- Stamp de aardappelen en koolraap tot een smeuïge massa. Voeg de rauwe andijvie, een scheutje halfvolle melk en indien nodig wat nog kookvocht toe

- Voeg aan het eind de gebakken ui, paprika, champignons en hamreepjes toe.

 

Eet smakelijk!


Recept: wortel-pompoensoep

Ingrediënten (voor ongeveer 3 personen):

* 300 gram pompoen

* 130 gram wortel

* 1 ui

* 1 paprika

* 30-50 gram bleekselderij

* Een groentebouillonblokje (of op smaak maken met kruiden/specerijen)

* 500 ML water

 

Bereiding:

Fruit de pompoen, wortel, paprika en ui 4 minuten voor. Kook alles in 1 pan 15 minuten door en maak het met de blender of staafmixer tot een glad geheel. Eet smakelijk!

 

Tip: je hoeft de pompoen niet te schillen.Recepten verse thee

Wist je dat voldoende drinken in de winterperiode minstens net zo belangrijk is als in de zomer? 

 

Maak heel eenvoudig je eigen verse thee door enkele verse ingrediënten toe te voegen aan warm water. Laat het ongeveer 5-10 minuten trekken en haal de ingrediënten eruit en klaar is je verse thee.  Hier een paar heerlijke combinaties:

 • Munt, kaneel & citroen
 • Munt, zoethout & citroen
 • Munt & sinaasappel
 • Appel, kaneel, kruidnagel & steranijs
 • Sinaasappel & kaneel