Koolhydraatbeperkt voedingspatroon

 

Tegenwoordig hoor je steeds vaker dat mensen willen afvallen of fitter willen worden door het minderen van koolhydraten. Dit is ook zeker mogelijk!  Echter zijn er nog steeds veel misvattingen rondom koolhydraten en koolhydraatbeperkte voedingspatronen. Zo zijn er mensen die geen brood meer eten, maar nog wel honing doen in de thee.  Of er zijn mensen die geen pasta en aardappelen meer eten, maar wel rijst. Belangrijk is dat als je een koolhydraatbeperking wilt gaan doen je niet de ene koolhydraat vervangt door een andere koolhydraat, maar juist koolhydraten gaat vervangen door eiwitten en vetten. 

Er zijn verschillende mogelijkheden m.b.t. een koolhydraatbeperkt voedingspatroon. De methode is afhankelijk van je persoonlijke behoeften en wensen. Daarnaast heeft de ene persoon een  strengere koolhydraatbeperking nodig dan de andere. Daarom wordt een koolhydraatbeperkt voedingspatroon altijd op maat gemaakt

                                                                       

Wat houdt een koolhydraat beperkte voeding dan precies in?

Bij een koolhydraatbeperkt voedingspatroon betekent het niet dat je helemaal geen koolhydraten meer mag eten. In het ene patroon verdelen we de koolhydraten over de dag en in het andere patroon worden de koolhydraten op bepaalde tijden gegeten en niet meer de hele dag door.

 

De grootste koolhydraatbronnen zijn graanproducten, zoals brood, rijst en pasta. Andere bronnen in onze voeding zijn aardappelen, peulvruchten en fruit.  De vetten en de eiwitten krijgen bij dit voedingspatroon een groter aandeel.

 

Voordelen van een koolhydraatbeperkt voedingspatroon

-Je hebt geen hongergevoel

-Je merkt dat je energieker bent

-Het heeft een positief effect op je bloeddruk en bloedsuiker

-De hoeveelheid lichaamsvet wordt lager

-Een voedingspatroon met minder koolhydraten is goed vol te houden, omdat maaltijden die wat meer vet en eiwitten bevatten vaak erg smaakvol zijn 

 

Als diëtist zijn wij gespecialiseerd in een koolhydraatarme leefstijl. Voor sommige mensen is het zinvol om de hoeveelheid koolhydraten in de voeding te verlagen. Vooral voor mensen die aankomen zonder overmatig te eten heeft dit effect. Dit heeft te maken met je stofwisseling die bekend staat als insulineresistentie. 

Grip op Koolhydraten

Een methode waar veel mee gewerkt wordt binnen de praktijk is Grip op Koolhydraten van Yvonne Lemmers. Hierbij worden de koolhydraten beperkt tot één moment per dag: het koolhydratenuurtje. In dit uurtje worden er naast groente en eiwitten, een stuk fruit en een kleine portie koolhydraten gegeten.

 

Voordelen hiervan zijn:

- Er kan gewoon worden meegegeten met partner of gezin

- Eén keer per dag kan er toch iets genomen van koolhydraten, bijv. 1 snee brood, een kleine portie aardappelen of een toetje. Zo hoeft er niets gemist te worden.


Koolhydraatbeperking.... S, M, L.  Welke maat heb jij?

Iedere persoon heeft een andere koolhydraatbehoefte. Dat laat de methode van Harriet Verkoelen duidelijk zien:

 

* Maat L: Lichte beperking met 50-80 gram koolhydraten per dag

* Maat M: Matige beperking met 30-50 gram koolhydraten per dag

* Maat S: Strenge beperking met < 30 gram koolhydraten per dag

 

Weten welke beperking bij jou past? Neem dan contact op. 


Facebookgroep

Voor mensen die ik begeleid bij een koolhydraatbeperkt voedingspatroon is er een besloten Facebookpagina (Koolhydraatbeperkt eten met Diëtistenpraktijk Maaike Aarnink) waarin recepten, tips en leuke weetjes gedeeld kunnen worden. 

Mocht je hier lid van willen worden, neem dan contact met ons op.