Voeding tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap, maar ook als je zwanger wilt worden is het extra belangrijk om gezond en gevarieerd te eten.

Indien je zwanger bent, is het verstandig om een aantal voedingsmiddelen te vermijden. Deze staan hieronder per productgroep beschreven.

 

 

Vlees

Let op!

Niet gebruiken

Verhit vlees door en door

Rauw vlees zoals biefstuk, carpaccio en tartaar.

 

Orgaanvlees zoals lever (vanwege de grote hoeveelheid vitamine A wat hier in zit)

 

Vis

Let op!

Niet gebruiken

Sushi (varianten met rauwe vis of tonijn is niet geschikt)

Gerookte vis, zoals gerookte zalm en gerookte makreel

Mosselen (alleen als ze vers en hygiënische verwerkt zijn)

Rauwe vis en schaal- en schelpdieren: kreeft, garnalen, mosselen, oesters

Haring (alleen vers of zout geschikt en maximaal 2 stuks per week)

Roofvissen, zoals zwaardvis, verse tonijn en haai

   

 

 

 Vleeswaren

Let op!

Niet gebruiken

Smeerworst of paté: maximaal 1 portie als broodbeleg per dag

Rauwe vleeswaren: rauw ham, rosbief, filet american, carpaccio, ossenworst

 

Gerookte of gedroogde vleeswaren: parmaham

 

 

 

 

 

Kaas

De meeste kazen zijn gemaakt van verhitte melk en  vormen geen probleem.

Let op!

Niet gebruiken

Brie (niet geschikt als het van rauwe melk gemaakt is)

Rauwmelkse kazen. Dit moet altijd op het etiket staan (‘gemaakt van rauwe melk’ of ‘au lait cru’).

 


 

Overige tips:

-Vermijd alcohol in alle gevallen

-Beperk het gebruik van drop. Hier zit zoethoutwortel in wat de bloeddruk kan verhogen

-Eet geen rauwe eieren i.v.m. salmonella. Eieren die goed gekookt of gebakken zijn, kunnen gerust gegeten worden.

-Neem niet meer dan 4 koppen koffie per dag i.v.m. de cafeïne

-Neem geen sterrenmix thee. Deze bevat zoethout wat de bloeddruk kan verhogen

-Gebruik geen melk direct van de koe. Melk uit de supermarkt is wel veilig.

-Was groenten en fruit altijd goed voor gebruik. Bij gebruik van voorgesneden groente, deze dezelfde dag opeten i.v.m. de listeria  
  bacterie.