Een gezonde leefstijl

 

Een gezonde leefstijl bestaat uit een gezond voedingspatroon en voldoende beweging.  Hieronder alvast wat tips om zelf je voedingspatroon te verbeteren:

 

1.    Houd een goede regelmaat aan in de voeding. Sla je een maaltijd over, dan is het risico groter dat je later op de dag mee trek krijgt... en als je eenmaal een gevoel van trek of honger hebt, is het lastiger om bewuste keuzes te blijven maken. 

 

2.  Wil je naast je 3 hoofdmaaltijden iets tussendoor eten? Kies dan voor fruit of een tussendoortje wat laag in suiker zit, zoals een handje noten, een volkoren cracker met hartig beleg of een aantal plakjes komkommer besmeerd met filet american. Probeer suikerrijke tussendoortjes zoals ontbijtkoek en eierkoek zoveel mogelijk te beperken. 

       


3. Stop met het drinken van suikerrijke dranken zoals ranja, vruchtensap en frisdrank. Gemiddeld bevatten zulke dranken zo'n 4-5 suikerklontjes per glas!  Kies liever voor water, thee en koffie (maximaal 4 koppen per dag i.v.m. de cafeïne) zonder toevoegingen.

> Ons advies: probeer dagelijks minimaal 1,5 liter water te drinken  

 

4. Probeer meer groente te eten. Dit hoeft niet allemaal bij de warme maaltijd, maar kan ook als toevoeging op de boterham of als snackgroenten tussendoor. Het advies is dagelijks minimaal 250 gram. Dit kan bijvoorbeeld door 4 grote opscheplepels (200 gram) groente te eten bij de warme maaltijd en 1 tomaat (=50 gram) te eten op het brood. 

 

5. Probeer zoveel mogelijk voor volkoren producten te kiezen. Kies bijvoorbeeld liever zilvervliesrijst in plaats van witte rijst. 

 

 

Naast voeding is beweging ontzettend belangrijk. Het advies is om dagelijks minimaal 30-60 minuten matig intensief te bewegen en bij voorkeur 2x per week intensief.